Vaste lage prijzen bij Boedapest Reizen vaste lage prijzen       Compleet verzorgde reis bij Boedapest Reizen compleet verzorgd       3 geselecteerde hotels bij Boedapest Reizen geselecteerde hotels
Travelservice lid van SGR
Nominatie voor travelserice

Top 10 bezienswaardigheden Praag

Praagse Burcht (Hradčany)
Praag heeft het grootste burchtcomplex ter wereld en het is eigenlijk te groot om alles in een dag te zien. Trekpleisters zijn de Sint-Vituskathedraal, het Gouden Straatje en het Koninklijk Paleis. Vergeet niet ook een wandeling te maken door de fraaie tuinen, die overigens gratis toegankelijk zijn. meer “Praagse Burcht (Hradčany)” info

De burcht van Praag is een zeer groot complex van paleizen en kerken. Het is de grootste burcht ter wereld. De eerste vesting werd in 880 gebouwd door hertog Bořivoj. Die burcht leek overigens niet op wat er nu staat. Koning Wenceslas bouwde in 926 op de heuvel een kleine kerk. Ruim 400 jaar later gaf keizer Karel IV opdracht een grotere kerk te bouwen. Door oorlogen zou het bijna 600 jaar duren voordat de kathedraal helemaal af was! De Sint-Vituskathedraal werd pas in 1929 officieel ingewijd.

Het silhouet van de Praagse Burcht wordt beheerst door de torens van de kathedraal: de twee oudste torens zijn 88 meter hoog, de hoofdtoren is 99 meter hoog. In die hoofdtoren hangt een grote klok: 17 ton zwaar, 2 meter hoog en met een doorsnede van 2,5 meter. De lange bouwtijd is af te zien aan het uiterlijk van de kerkdoor de combinatie van gotische, barok- en renaissancestijl.

Het interieur is schitterend: de Wencelaskapel is versierd met robijnen en saffieren en daar liggen ook – goed beveiligd – de Kroonjuwelen, waaronder de kroon van koning Wenceslas. Deze Wenceslas ligt in de kerk begraven, net als onder anderen Karel IV.

Een andere trekpleister in het burchtgebied is het ‘Gouden Straatje’ (Zlatá ulička). Dat wordt zo genoemd omdat in dat straatje goudsmeden werkten. De huisjes zijn bijzonder klein, een modern mens kan er niet rechtop staan. Franz Kafka heeft korte tijd in het huis op nummer 22 gewoond. In een ander huis is een klein museum met wapentuig en harnassen uit de Middeleeuwen.

In het Koninklijk Paleis (met de prachtige gotische Vladislav Zaal) is een tentoonstelling over de geschiedenis van het burchtgebied. De Daliborka Toren was een gevangenis, nu is er een museum over de middeleeuwse marteltechnieken.

U moet zeker ook de prachtige tuinen van het burchtgebied bekijken. Deze tuinen zijn overigens vrij toegankelijk. Vanuit de Koninklijke Tuin (ten noordoosten van het Koninklijk Paleis) heeft u een mooi uitzicht op Praag en de Moldau.

De wisseling van de wacht bij de hoofdingang gebeurt ieder uur, maar om 12.00 gaat dat met wat meer ceremonieel en muziek gepaard.

Praagse Burcht
Adres: er zijn vier ingangen: Prašný most, Klárov, Malá Strana, Pohořelec.
Openingstijden: 09.00-18.00
Toegangsprijs: afhankelijk van wat u wilt zien, zie de website.

Karelsbrug
Van de vele bruggen over de Moldau is de Karelsbrug de bekendste. De brug slingert in een flauwe S-vorm over de rivier en aan weerskanten staan heiligenbeelden. Deze brug is alleen toegankelijk voor voetgangers en het is een druk en gezellig ontmoetingspunt voor mensen van alle leeftijden. meer “Karelsbrug” info

De oudste brug van de Tsjechische hoofdstad, de Karelsbrug, dankt zijn naam aan keizer Karel IV, omdat hij in 1357 opdracht gaf tot de bouw ervan. Karel legde hoogstpersoonlijk de eerste steen. De bouw verliep niet soepel en dat is nog steeds te zien: de Karelsbrug is een beetje S-vormig, het gevolg van fouten in de berekeningen. Overigens kreeg de brug zijn huidige naam pas in 1870, daarvoor was de naam simpelweg ‘de stenen brug’ (Kamenný most). De brug is ruim 500 meter lang en bijna 10 meter breed. Aan de kant van de Oude Stad wordt de brug bewaakt door een fraaie gotische toren.

De dertig beelden aan weerszijden van de brug werden pas later toegevoegd, de meeste stammen uit de 18e of 19e eeuw. Het oudste beeld is dat van de Kruisiging van Christus (uit 1667). Er staat een Hebreeuwse tekst op (‘Heilig, heilig, heilig is de Heer der Heerscharen’), betaald door een rijke jood die was beschuldigd van godslastering. Verder ziet u een beeld van de plaatselijke martelaar Sint Johannes van Nepomuk, die van de brug in de Moldau werd gegooid. Hij kwam in botsing met koning Wenceslas IV, die vermoedde dat zijn vrouw vreemd ging. Johannes weigerde te vertellen wat die vrouw hem tijdens de biecht had verteld.

De brug is alleen toegankelijk voor voetgangers en de hele dag heerst er een gezellige drukte. Kunstenaars proberen hun schilderijen en tekeningen aan de man te brengen, en ’s avonds is het de ontmoetingsplaats voor jongeren. Verder ziet u er vaak straatartiesten optreden.

Voor uitgebreide informatie over de geschiedenis, de standbeelden en de kunstenaars op de Karelsbrug kunt u deze interactieve gids raadplegen.

Oude Stadsplein
Het hart van de Oude Stad wordt omringd door sommige van de mooiste attracties van Praag. Het Astronomisch Uurwerk voert ieder uur een unieke show op en vanuit de klokkentoren van het Oude Raadhuis hebt u een mooi uitzicht op dit pittoreske plein met vele terrasjes om uit te blazen. meer “Oude Stadsplein” info

Het Oude Stadsplein (Staromestske Namesti) in Praag was in vroeger tijden het handelscentrum van de stad. Hier werd een grote markt gehouden, maar er werden ook doodvonnissen voltrokken. Zo werden er in 1621 tegelijkertijd 27 protestanten onthoofd. Tegenwoordig gaat het er heel wat vrediger aan toe: op het plein zijn vele terrasjes om even uit te blazen.

Het plein wordt omring door mooie huizen en enkele van de beste bezienswaardigheden van Praag. In de gevel van het Oude Raadhuis ziet u de beroemde Astronomische Klok, die niet alleen de tijd maar ook de dagen en de maanstand aangeeft. Elk uur gaan er twee kleine deuren open en komt Jezus tevoorschijn gevolgd door zijn apostelen. Aan de zijkant staan een vrek, een Turk met een tulband en een ijdele man met hun hoofd te schudden. Een skelet (dat de dood voorstelt) houdt een zandloper vast en luidt de klok. Na de klokslagen kraait er een gouden haan. Eén waarschuwing: als toeristen naar het schouwspel staan te kijken, slaan zakkenrollers vaak hun slag!

Het Oude Raadhuis kunt u bezoeken. U ziet er onder meer een gotische raadszaal en het hoogtepunt van een bezoek is de beklimming van de toren. Tegenover het Oude Raadhuis staat de Tynkerk met zijn karakteristieke spitse torens. Tussen de torens hangt een gouden beeld van Maria. Binnenin ziet u mooie barokschilderingen boven het hoofdaltaar.

Om alvast in de stemming te komen kunt u via een webcam een kijkje nemen op het Oude Stadsplein.

Sint-Nicolaaskerk
De Sint-Nicolaaskerk aan het Kleine Zijdeplein – niet te verwarren met die aan het Oude Stadsplein – is een van de mooiste voorbeelden van Praagse barok. Het interieur is fraai versierd. U ziet er onder meer het grootste fresco van Europa van 1500 m² groot. meer “Sint-Nicolaaskerk” info

Er zijn maar liefst drie Sint-Nicolaaskerken in Praag, maar de bekendste is de barokke Sint-Nicolaaskerk aan het Kleine Zijdeplein. Deze wordt vaak verward met de Sint-Nicolaaskerk aan het Oude Stadsplein, overigens ook een mooie kerk.

De kerk aan het Kleine Zijdeplein is een schitterend voorbeeld van Praagse barok. De bouw begon in 1703 en werd uitgevoerd door Kryštof en Kilián Ignác Dientzenhofer, vader en zoon. Zij waren de meesters van de barokarchitectuur. Beide leefden niet lang genoeg om hun levenswerk af te maken, dat werd gedaan door Kilián’s schoonzoon Anselmo Lurago. Hij bouwde de klokkentoren, die u overigens kunt beklimmen. De imposante koepel werd nog wel voltooid vlak voor Kilián’s dood.

Het interieur van de kerk is adembenemend mooi. Beelden en versieringen in marmer en goud, en schitterende fresco’s. Op het plafond van het schip schilderde Jan Lukáš Kracker een fresco over het leven van Sint Nicolaas. Hij was er zo’n acht jaar mee bezig. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat de schildering een oppervlakte beslaat van 1500 m²! Het is het grootste fresco van Europa. Op het plafond van de koepel heeft Franz Palko de Viering van de Heilige Drie-eenheid geschilderd.

De akoestiek is perfect en dat wist Mozart ook al. De componist bespeelde het orgel tijdens zijn verblijf in Praag, in 1787. Boven dat orgel ziet u een fresco van de heilige Cecilia, de patrones van muziek. In de zomermaanden worden er geregeld orgelconcerten gegeven.

Sint-Nicolaaskerk
Adres: Malostranske Namesti, Mala Strana
Openingstijden: 09.00-17.00 (in de wintermaanden tot 16.00)
Toegangsprijs: 50 kronen

Joodse Wijk
Joden zijn al lang geleden in Praag neergestreken, maar eeuwenlang werden ze gediscrimineerd en weggestopt in een aparte wijk. Die wijk werd aan het einde van de 19e eeuw grotendeels platgewalst. Toch zijn er nog zeer interessante gebouwen bewaard gebleven, waaronder een synagoge uit de 13e eeuw en een Joodse begraafplaats. meer “Joodse Wijk” info

Ten noorden van het Oude Stadsplein ligt Josefov, de Joodse wijk van Praag. Al in de 9e eeuw vestigden joodse handelaren zich in Praag. Er waren voortdurend spanningen met de christelijke autoriteiten die in de 13e eeuw Joden dwongen zich in een bepaald deel van de stad te vestigen. Ook kregen Joden beperkingen opgelegd in hun handelsvrijheid. De wijk werd al snel het Joodse getto genoemd: een dichtbevolkte wijk met nauwe steegjes. In 1850 werd dit stadsdeel Josefov genoemd (Jozefstad), naar keizer Jozef II van het Heilige Roomse Rijk die de joden meer vrijheden toestond. Aan het einde van de 19e eeuw werd een groot deel van de wijk verwoest om er huizen te bouwen voor de gegoede burgerij. Niet lang daarna werden tijdens de Tweede Wereldoorlog de meeste Joden afgevoerd naar concentratiekampen.

In de wijk staat een van de oudste synagogen van Europa, de gotische Oude Nieuwe Synagoge (Staronová synagoga) uit de 13e eeuw. De Maisel Synagoge is ingericht als museum over de geschiedenis van de joden in Bohemen en Moravië. De Pinkas Synagoge een gedenkplaats voor de ruim 77.000 Tsjechische Joden die zijn omgekomen tijdens de holocaust. Hun namen staan op de muren geschreven. Op de Joodse begraafplaats ernaast liggen vooraanstaande leden van de vroegere Joodse gemeenschap in Praag begraven.

De meeste bezienswaardigheden vallen onder het Joods Museum: met één toegangskaartje kunt u bijna alle gebouwen bezichtigen, met uitzondering van de Oude Nieuwe Synagoge waarvoor u apart toegang moet betalen.

Ook voor de Robert Guttmann Gallery moet u apart betalen. Dit is een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen van Joodse kunstenaars.

Joods Museum
Adres: U Staré školy 1
Openingstijden: 09.00-18.00 (november t/m maart tot 16.30)
Toegangsprijs: 290 kronen, 6-15 jaar 190 kronen, onder 6 jaar gratis.

Petřínpark en uitkijktoren
Het Petřínpark is de grootste groene oase van Praag. Op de top staat een namaak-Eiffeltoren die overigens heel wat kleiner is dan zijn Parijse voorbeeld. Die toren kunt u alleen beklimmen – er is gen lift – maar gelukkig loopt er wel een kabelbaantje van de Kleine Zijde naar de heuveltop. meer “Petřínpark en uitkijktoren” info

Ten westen van de Kleine Zijde ligt de Petřínheuvel met daarbovenop een replica van de Eiffeltoren. Het hoogste punt is net zo hoog als de toren in Parijs, maar het bouwwerk is veel kleiner, want de heuvel is zo’n 250 meter hoog. De meeste mensen nemen het kabelbaantje vanaf de Ujezdstraat naar de top van de heuvel, want het pad is behoorlijk steil. Wel is dat een aangename wandeling door appelboomgaarden en parken. Helaas zijn er in de communistische tijd ook enkele foeilelijke flats neergezet.

De inwoners van Praag zullen de heuvel mijden als de avond valt, want er zijn vele mythen en legenden over de geesten van de Petřínheuvel. In april is er zelfs een speciale Spookavond en komen de griezelige verhalen tot leven.

De miniversie van de Eiffeltoren werd gebouwd voor de Jubileumtentoonstelling in 1891, twee jaar na de wereldtentoonstelling in Parijs. Om op het uitkijkplatform te komen, moet u de 299 treden van de wenteltrap beklimmen. Er is geen lift. Maar op dat platform heeft u een fantastisch uitzicht over Praag en omgeving. Bij helder weer is zelfs de Snezka te zien, de hoogste berg van Tsjechië op 150 kilometer van Praag!

Van de expositie in 1891 is het Spiegeldoolhof overgebleven. Vooral kinderen zullen daar veel plezier aan beleven. Verder is er nog een astronomisch observatorium en ook kunt u de Hongermuur bekijken. Die muur werd in de 14e eeuw gebouwd onder keizer Karel IV door hongerige boeren. In ruil voor hun arbeid kregen ze voedsel.

Petřínpark & Petříntoren
Openingstijden van de toren: 10.00-22.00 (mei t/m september, in andere maanden gaat de toren vroeger dicht)
De kabelbaan vertrekt elke 10 minuten van Ujezdstraat

Mucha Museum
Adolf Mucha werd wereldberoemd met zijn posters in art nouveau stijl. Het Mucha Museum geeft een overzicht van zijn leven en werk, met als hoogtepunt het affiche dat hij maakte voor het toneelstuk Gismonde. meer “Mucha Museum” info

Alfons Mucha was een kunstenaar uit Moravië (nu Tsjechië) die wereldberoemd werd met zijn posters in Jugendstilstijl. Van 1887 tot 1904 woonde en werkte hij in Parijs. Op 34-jarige leeftijd vestigde hij daar zijn faam met een aanplakbiljet voor het toneelstuk Gismonde, met de Franse actrice Sarah Bernhardt. De affiches van Mucha waren zo gewild, dat ze soms zelfs gewoon van straat werden geroofd. Zijn posters vormen Mucha’s bekendste werk, maar hij maakte ook decorstukken en illustraties voor advertenties. Verder ontwierp hij in 1918 postzegels voor de posterijen van de nieuwe staat Tsjecho-Slowakije. In 1911 maakte hij een muurschildering in het Stadhuis van Praag.

In het Mucha Museum in Praag hangen zo’n honderd posters, waaronder natuurlijk de poster voor Gismonde. Verder ziet u er schetsen, tekeningen, boekillustraties en olieverfschilderijen. De meeste werken zijn uit de Parijse periode van de kunstenaar, maar er is ook aandacht voor Mucha’s werk na zijn terugkeer in Tsjecho-Slowakije.

Zijn studio in Parijs is nagebouwd, met originele meubels, familiefoto’s en foto’s van het atelier. Tot slot kunt u in het museum een half uur durende film bekijken over leven en werk van Alfons Mucha.

Mucha Museum
Adres: Kaunický palác, Panská 7
Openingstijden: 10.00-18.00
Toegangsprijs: 120 kronen, kinderen 60 kronen

Kindje Jezus van Praag
Het slechts 47 centimeter hoge beeldje trekt tienduizenden gelovigen per jaar. Aan het Kindje Jezus van Praag worden vele wonderen toegeschreven, tot op de dag van vandaag. meer “Kindje Jezus van Praag” info

In de Maria Victoriakerk staat een wassen beeldje van 47 centimeter hoog: het Kindje Jezus van Praag. Dit beeldje uit de 16e eeuw is afkomstig uit Spanje. Het was een huwelijksgeschenk dat werd nagelaten aan het karmelietenklooster in Praag. Bij de invasie van de Saksen werd het beeldje beschadigd. Na restauratie werd het in de kerk geplaatst en al snel werden wonderen aan dit beeldje toegeschreven. Zo zou het Kindje Jezus de Zweden ervan hebben weerhouden Praag in 1648 in brand te steken. Ook tegenwoordig worden er nog wonderen aan hem toegeschreven en ieder jaar bidden tienduizenden gelovigen tot dit beeldje.

Het Kindje Jezus is altijd gekleed. De garderobe omvat meer dan 85 kledingstukken, waaronder een gewaad dat in de 18e eeuw werd geschonken door de Oostenrijkse keizerin Maria Theresa. Latere giften kwamen van over de hele wereld, onder meer uit de Verenigde Staten, Spanje, de Filippijnen, Ecuador en Vietnam. Deze kledingstukken kunt u bekijken in een klein museum, waar verder een kroon te zien is die in 1655 werd geschonken door de bisschop van Praag. Het verkleden van het Kindje Jezus door de nonnen gebeurt achter gesloten deuren, maar u kunt wel een video bekijken van de ceremonie.

Kindje Jezus van Praag
Adres: Karmelitska 9, Mala Strana
Openingstijden: 10.00-17.30 (zondag 13.00-17.00)
Toegangsprijs: onbekend

Strahovklooster
Het Strahovklooster is een groot complex en is het nationaal centrum van Tsjechische literatuur. De bibliotheek is niet alleen bijzonder fraai, maar herbergt ook een enorme collectie van meer dan 200.000 boeken, waaronder bijzondere historische geschriften. meer “Strahovklooster” info

Bij de Petřínheuvel staat het grote klooster van de Premonstratenzer orde. Op deze plek staat al bijna 900 jaar een klooster. Het eerste gebouw werd in 1258 door brand verwoest. Daarna ontstond er een klooster in gotische stijl, met latere barok toevoegingen. Tijdens de roerige geschiedenis van Bohemen is dit complex ontelbare malen beschoten en geplunderd. Het is eigenlijk een wonder dat dit klooster nog beschikt over een indrukwekkende bibliotheek met geschriften uit de 9e en 10 eeuw.

Die bibliotheek is het hoogtepunt van een bezoek aan dit klooster. Het heeft een mooi bewerkt plafond, barokke boekenkasten en een aantal antieke globes. Dit is de nationale bewaarplaats van Tsjechische literatuur en andere geschriften. De bibliotheek heeft een collectie van meer dan 200.000 boeken. Heel leuk is het oudste gastenboek van Praag met onder meer de handtekeningen van Lord Nelson en Lady Hamilton.

Een aparte afdeling – waar u ook apart voor moet betalen – vormt de Strahov Gallery. Deze galerie werd al halverwege de 19e eeuw geopend, maar in de communistische tijd verdween een groot deel van de collectie. Toen de Premonstratenzer orde het klooster weer in bezit nam, werden vele werken teruggevonden of –gevorderd. Nu is er weer een schitterende collectie schilderijen te zien, in totaal meer dan 1500.

Het Dansende Huis
De inwoners van Praag waren aanvankelijk niet zo gecharmeerd van het vreemd vormgegeven Dansende Huis. Nu hebben ze zich ermee verzoend en hebben het gebouw zelfs een aardige bijnaam gegeven: Fred en Ginger. meer “Het Dansende Huis” info

Praag staat bol van de historische gebouwen, maar ook moderne architectuur is in de stad te vinden. Een van de opvallendste gebouwen is het Dansende Huis, pal aan de Moldau vlak bij de Jirásküv-brug. Het gebouw met golvende lijnen werd ontworpen door de Amerikaanse architect Frank Gehry in opdracht van de Nederlandse ING-bank. Het zijn eigenlijk twee gebouwen die doen denken aan een danspaar, vandaar de bijnaam ‘Fred en Ginger’ (naar het legendarische dansduo Fred Astaire en Ginger Rogers).

Het gebouw staat naast het huis waar de Tsjechische ex-president Vaclav Havel woonde van zijn kindertijd tot in de jaren 90. Hij steunde het plan om op de lege plek naast zijn huis een opvallend gebouw neer te zetten. Havel hoopte dat het een cultureel centrum zou worden. Dat werd het niet, het is een kantoorgebouw dat niet toegankelijk is voor publiek, met uitzondering van de bovenste etage. Daar bevindt zich een sjiek Frans restaurant – La Perle de Prague – waar u niet alleen uitstekend kunt eten, maar ook een mooi uitzicht heeft over de Moldau. Tegen een forse prijs, dat wel.

De inwoners van Praag waren aanvankelijk zeer verdeeld over deze moderne architectuur in hun historische stad. Tien jaar na de opening lijken ze zich te hebben verzoend met het Dansende Huis. Het gebouw werd in 2005 zelfs afgebeeld op een gouden muntstuk.

Praag is al meer dan duizend jaar het politieke, culturele en economische centrum van de staat Tsjechië. De stad ligt prachtig aan de rivier de Moldau, halverwege tussen Berlijn en Wenen, en is onbetwist een van de mooiste steden van Europa. Praag kent een bijna overweldigende hoeveelheid aan goed bewaarde, historische gebouwen die het laatste decennium grotendeels gerenoveerd werden en er werkelijk prachtig uitzien. Het is een fantastische ervaring om over de Karelsbrug te lopen en vanaf daar de stad te aanschouwen.

Praag, stad van schrijver Franz Kafka, gelegen aan weerszijden van de Moldau, is in schoonheid herontdekt sinds de Fluwelen Revolutie. Tijdens deze revolutie eind jaren ’80 werd het communisme omver geworpen em sindsdien is het snel gegaan met Praag. Vele gebouwen die in de 14e eeuw onder koning Karel IV werden gebouwd, waren toe aan een renovatie en opknapbeurt en dat is momenteel gebeurd. U vergaapt zich in Praag werkelijk aan de pracht en praal van de acitectuur. Maar wat Praag ook zo aantrekkelijk maakt is de intimiteit. Kleine straatjes, prachtige pleinen en bloedmooie gebouwen zorgen ervoor dat u zich waant in een sprookje uit duizend-en-een-nacht. Vooral ‘s avonds ziet het er prachtig uit! Bovenop de heuvel Hradcany prijkt met trots de Praagse Burcht Vyserah, een fraai overblijfsel uit de 9e eeuw. De burcht is een prachtig groot complex met o.a. een historisch museum, maar ook de konklijke tuinen en de St. Vitus kathedraal behoren tot het complex. U vindt in de burcht ook het ‘gouden straatje’, een klein en intiem, doodlopend autovrij straatje met kleine gekleurde huisjes, waar de schrijver ooit gewoond en gewerkt heeft. Tegenwoordig zitten er leuke boetiekjes in deze huisjes. In sommige gebouwen kunt u een intiem, kleinschalig huiskamerconcert bijwonen.

Via de fraaie Karelsbrug, de oudste brug over de Moldau, met veel barokke beelden aan de zijkanten en waar artiesten, muzikanten en kunstschilders de sfeer bepalen, komt u op ‘Old Town Square’, het oude stadsplein. Het Oude Stadhuis met de Astronomische klok trekt bezoekers uit de gehele wereld. Hier begint op elk heel uur een processie van 12 apostelen, vanuit een klein verborgen deurtje in de wijzerplaat. Op dit plein vindt u verder bouwstijlen van renaissance tot jugendstil en er zijn in de zomer vele gezellige terrasjes te vinden. Het stadsleven gaat in Praag ook ‘s avonds onverminderd door. Gezelligheid vindt u in één van de talrijke kroegen of wijnbars en in de vele intieme straatjes. De Boheemse keuken schotelt u smakelijke gerechten voor en de prijzen zijn er verrassend laag. Wat ook erg indrukwekkend is: u kunt een bezoek brengen aan een voorstelling in de opera, een fantastisch mooi gebouw met een geweldige akoestiek. Bezoekt u verder ook eens een concert, musical of een voorstelling van Laterna Magica, of gaat u een stukje varen in een gondeltje onder de Karelsbrug…in Praag is alles mogelijk.

Bezienswaardigheden
Praag wordt wel gezien als het grootste openluchtmuseum ter wereld en staat in zijn geheel onder bescherming van de Unesco. Kleine steegjes, parken en oude paleizen, charme ten top! Een mix van gotische kerken, renaissance paleizen en barokke gebouwen bepalen het stadsbeeld van de romantische sprookjesstad. Het beeld wordt gevormd door de Burcht, die in het donker trots pronkt en het stadsbeeld domineert. Ook het stadhuis, de Karelsbrug, het gouden straatje en de Joodse wijk Josefov zijn noemenswaardig. Het Wenceslasplein is het hartje van het stad. Vaak wordt de vraag gesteld waar dit plein zich bevindt, als men er al is. Dit zal met de schoonheden van Praag niet gebeuren. U komt tijdens uw bezoek aan Praag vanzelf het sprookjes- en schilderachtige Praag tegen. Hoe kan het ook anders in het grootste openluchtmuseum ter wereld.

Bezienswaardigheden Praag

Gouden straatje
In het “Gouden straatje” vindt u kleurige, piepkleine huisjes. Het straatje is één van de meest geliefde foto-objecten van Praag. In het Gouden straatje vindt u mooi gekleurde huisjes, dicht op elkaar, gebouwd in de 16e eeuw. Dit prachtige, smalle straatje noemt men in Tsjechisch Zlatá Ulicka, wat “het gouden straatje” betekent. De huisjes werden ooit gebruikt door goudsmeden. In de 18e en 19e eeuw werden de huisjes bezet door krakers en later door kunstenaars waaronder de beroemde schrijver Franz Kafka. Hij woonde in het blauwe huisje met nummer 22 (1916 – 1917).”

Josefov
Voormalige joodse wijk met één van de belangrijkste joodse gedenkplaatsen ter wereld, het oude joodse kerkhof. Josefov, oftewel Jozefstad, ontstond in de 13de eeuw. Het joodse getto was één van de grootste ten westen van Jeruzalem. De oude Joodse begraafplaats, het Joodsmuseum en de Oud-nieuwsynagoge zijn bijzondere bezienswaardigheden in Josefov. Op de begraafplaats worden de graven nooit verwijderd, waardoor de doden in lagen boven elkaar werden gelegd. Door plaatsgebrek moest er aarde aangevoerd worden. De zeer oude grafzerken en het rommelig uitzicht van de begraafplaats geven het een bijzonder karakter.

Karelsbrug
Vernoemd naar keizer Karel IV, gotisch bouwwerk met verfijnde barokversieringen. Eén van de bekendste monumenten van Praag is de Karelsbrug. Het is de oudste brug over de Moldau en tot 1842 ook de enige. Vroeger lag de brug er als toegang tot de stad en tegenwoordig linkt de Karlsbrug alle historische bezienswaardigheden van de stad. De brug is 550 meter lang, 10 meter breed, 16 meter hoog en is geflankeerd door 30 heiligenbeelden en beeldengroepen van zandsteen. De beelden zijn vanaf de 17e eeuw aan de stad geschonken door belangrijke of invloedrijke personen. Op de brug kunt u voor van alles terecht. Van dikke wollen truien tot kettinkjes en karikatuurtekeningen. De sfeer tijdens de oversteek over de Moldau gaat vaak onder muzikale begeleiding, want vele straatmuzikanten brengen hier vrolijke deuntjes ten gehore. ‘s Avonds is het uitzicht vanaf de brug over de rivier bijzonder romantisch, als een waar sprookje van Duizend-en-één-nacht.

Praagse burcht
Het grootste gesloten paleizencomplex ter wereld, wat een bezoek meer dan waard is. De schitterende burcht domineert het stadsbeeld. De eyecatcher van Praag is de burcht, oftewel het Kasteel van Praag. De orginele Praagse burcht is gesticht door de oudste vorst van de Pøemysliden, Borovoj. De burcht staat vermeld als grootste paleizencomplex ter wereld in het Guinness Book of Records. Door de poort met de “strijdende reuzen” komt u op het voorhof. Steekt u het tweede voorhof over, staat u voor de prachtige gevel van de St. Vituskathedraal, waarvan de bouw in 1344 begonnen is en in 1929 voltooid is. In de kathedraal hangt een kerkklok van maar liefst 17.000 kilo. Naast de Burcht en kathedraal kunt u de triforiumgalerij, diverse gebouwen en de tuinen van het complex bezoeken. De burcht is een “must” om te zien en dient zeker boven aan uw lijstje te staan van te bezoeken bezienswaardigheden.

Stadhuis
Indrukwekkend is het astronomische uurwerk, waar u op elk vol uur het figurenspel kunt waarnemen. Het figurenspel van het astronomische uurwerk is een defilé van apostelen en is alleen overdag te zien. U vindt het stadhuis op het Oude Stadsplein. Op dit plein staat het standbeeld van Jan Hus. Hij was priester en professor en verbonden als biechtvader aan het Koninklijk Hof. Hij durfde het aan het katholieke gezag aan te vallen voor hun geldzucht en werd daarvoor in 1415 ter dood veroordeeld. Hij is nu een Praagse held. In de prachtige huizen rond het plein woonden voorheen belangrijke figuren. Hedentendage is het het duurste gedeelte van de stad. Er zijn nu winkels of dure restaurants gevestigd.

Wenceslasplein
Vele toeristen vragen zich af waar ze het bekende Wenceslasplein (Václavské námestí) kunnen vinden, terwijl ze er al op staan. De voormalige paardenmarkt is tegenwoordig een onderdeel van het bruisende centrum van de stad. Wenceslas is één van de belangrijkste figuren van Praag. Hij leefde in de 10de eeuw en liet zijn functie van vorst voor wat het was om zich ten dienste te stellen van zijn geloof. Hij werd vermoord door zijn broer en later heilig verklaard en vereerd in heel Tsjechië. Het plein is steeds de verzamelplaats geweest voor herdenkingen en feesten, maar ook voor betogingen ondermeer tijdens de Fluwelen Revolutie eind 1989. Het Wenceslasplein is nog steeds het meest levendige plein, zowel overdag als ‘s nachts. De winkelstraten komen op het plein uit en er zijn restaurants en uitgaansmogelijkheden.

Zlatá Ulicka
Gouden Straatje
Loop eens door het Gouden Straatje, gelegen nabij de Prager Burcht. Het straatje wordt gevormd door samengepakte 17e-eeuwse huisjes en ligt romantisch onder de wandelpaden op de kasteelmuren. Volgens de legende probeerde alchimist Rudolf II het geheim van het eeuwige leven hier te ontdekken. Ook probeerde hij hier goud te maken. De beroemde Tsjechische dichter Frans Kafka leefde in het ‘Gouden Straatje’ en werkte op nummer 22. Zijn woning is omgetoverd tot een kleine expositie en een Kafka-georiënteerde boekenwinkel.

Het Oude Stadsplein
Bij een bezoekje aan het Oude Stadsplein ontkom je niet aan een aantal prachtige bezienswaardigheden. Naast het Oude Raadhuis en de Astronomische Klok staat hier ook de St. Nicolaaskerk uit 1920. Twee oudere juweeltjes zijn het Kinskypaleis (1765) en de Tynkerk (14e eeuw). Neem de tijd voor dit prachtige plein in hartje Praag!

Adres: Siroka
Website Joodse
Begraafplaats

De Joodse Begraafplaats
Een van de meest gezellige bezoekjes zal het zeker niet worden, maar deze oude Joodse begraafplaats laat duidelijk zien hoe het er hier 5 eeuwen lang aan toe ging. Op het kleine stukje grond ‘staan’ maarliefst 12.000 grafzerken, terwijl er naar schatting zo’n 100.000 Joden begrafen liggen, omdat zij geen toestemming kregen de begraafplaats uit te breiden. Misschien een beetje eng, maar heel indrukwekkend!

Website Karluv Most
GaSamen naar de Karluv Most (Karelsbrug)
Alleen een brug is de Karluv Most (Karelsbrug) eigenlijk niet eens meer te noemen. Het wandelen over deze brug vormt met alle beelden aan weerszijden al een ware attractie. Op zoek naar het eeuwige geluk? Ga dan naar het beeld van John of Nepomuk. Hierover wordt gezegd dat het aanraken van de twee gouden figuren onderaan het beeld geluk brengt. Ook is het uitzicht vanaf de brug over het Praagse Kasteel om over naar huis te schrijven!

Adres: Stare Mesto, Staromestska namesti

De Astronomische Klok
Elk uur is het weer feest: de deurtjes gaan open en Christus komt met een parade van apostelen voorbij. Op dat moment luidt het skelet van de Dood de klok met zijn ene hand, terwijl hij met zijn andere hand een zandloper vasthoudt. Het skelet knikt, alsof hij wil zeggen: “Jullie tijd is gekomen!”. Deze Astronomische klok is te zien op de gevel van het raadhuis op het Oude Stadsplein. Minder leuk detail: Hanus, de maker van de klok, schijnt na de voltooiing blind gemaakt te zijn door een gloeiend zwaard, zodat hij geen vergelijkbare klok meer kon maken.