Vaste lage prijzen bij Boedapest Reizen vaste lage prijzen       Compleet verzorgde reis bij Boedapest Reizen compleet verzorgd       3 geselecteerde hotels bij Boedapest Reizen geselecteerde hotels
Travelservice lid van SGR
Nominatie voor travelserice

Over Praag

Praag is al meer dan duizend jaar het politieke, culturele en economische centrum van Tsjechië. De stad ligt aan de rivier de Moldau, halverwege tussen Berlijn en Wenen, en is een van de mooiste steden van Europa. Praag is ongeschonden door de Tweede Wereldoorlog gekomen en heeft een prachtig historisch centrum met een overweldigende hoeveelheid aan goed bewaarde historische gebouwen. De stad wordt hierdoor ook wel gezien als het grootste openluchtmuseum ter wereld en staat in zijn geheel onder bescherming van de UNESCO. Kleine steegjes, parken en oude paleizen, charme ten top! Een mix van gotische kerken, renaissance paleizen en barokke gebouwen bepalen het stadsbeeld van de romantische sprookjesstad.

Ontdek Praag, de gouden stad aan de Moldau.

Lees hieronder meer over wat Praag te bieden heeft!

Burghtwijk Boedapest

De Praagse Burcht

Praagse Burcht (Hradčany)

De burcht van Praag is een zeer groot complex van paleizen en kerken. Het is de grootste burcht ter wereld. De eerste vesting werd in 880 gebouwd door hertog Bořivoj. Die burcht leek overigens niet op wat er nu staat. Koning Wenceslas bouwde in 926 op de heuvel een kleine kerk. Ruim 400 jaar later gaf keizer Karel IV opdracht een grotere kerk te bouwen. Door oorlogen zou het bijna 600 jaar duren voordat de kathedraal helemaal af was! De Sint-Vituskathedraal werd pas in 1929 officieel ingewijd.Het silhouet van de Praagse Burcht wordt beheerst door de torens van de kathedraal: de twee oudste torens zijn 88 meter hoog, de hoofdtoren is 99 meter hoog.
De grootste trekpleisters binnen de burcht zijn de Sint-Vituskathedraal, het Gouden Straatje en het Koninklijk Paleis. Ook de fraaie paleistuinen zijn zeker een bezoek waard, en zijn zonder entreegeld te bezichtigen.

Karelsbrug Praag

Karelsbrug Praag

Karelsbrug

Van de vele bruggen over de Moldau is de Karelsbrug de bekendste. De brug slingert in een flauwe S-vorm over de rivier en aan weerskanten staan heiligenbeelden. Deze brug is alleen toegankelijk voor voetgangers en het is een druk en gezellig ontmoetingspunt voor mensen van alle leeftijden. Het is de oudste brug van de Tsjechische hoofdstad. De Karelsbrug dankt haar naam aan keizer Karel IV, omdat hij in 1357 opdracht gaf tot de bouw ervan. Karel legde hoogstpersoonlijk de eerste steen. De bouw verliep niet soepel en dat is nog steeds te zien: de Karelsbrug is een beetje S-vormig, het gevolg van fouten in de berekeningen. Overigens kreeg de brug zijn huidige naam pas in 1870, daarvoor was de naam simpelweg ‘De Stenen Brug’ (Kamenný most). De brug is ruim 500 meter lang en bijna 10 meter breed. Aan de kant van de Oude Stad wordt de brug bewaakt door een fraaie gotische toren.

staromestske-namesti

Staromestske-Namesti

Het Oude Stadsplein (Staromestske Namesti)

Het hart van de Oude Stad wordt omringd door de mooiste attracties van Praag. Het Astronomisch Uurwerk voert ieder uur een unieke show op en vanuit de klokkentoren van het Oude Raadhuis heeft u een mooi uitzicht op dit pittoreske plein met vele terrasjes.

Aan het Oude Stadsplein zijn een aantal prachtige bezienswaardigheden gevestigd, waaronder het Oude Raadhuis en de Tynkerk. Deze bouwwerken zijn zeker een bezoek waard. In het Oude Raadhuis zit onder meer de gotische raadszaal. Het hoogtepunt van een bezoek is de beklimming van de toren. Tegenover het Oude Raadhuis staat de Tynkerk met haar karakteristieke spitse torens. Tussen de torens hangt een gouden beeld van Maria. Binnenin ziet u prachtige barokschilderingen boven het hoofdaltaar.

Joods museum Praag

Joods Museum Praag

Joodse Wijk

In de 9e eeuw na Christus vestigden veel joodse handelaren zich in Praag. Er waren voortdurend spanningen met de Christelijke autoriteiten in de 13e eeuw. De Joden werden gediscrimineerd en weggestopt in een aparte wijk Jesefov, ten noorden van het Oude Stadsplein. De wijk werd al snel de “Joodse Ghetto” genoemd. Jesefov is goed bewaard gebleven tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers wilden de wijk in stand houden om er na het vernietigen van het Joodse ras een groot museum van te maken.

In de wijk vindt u een aantal interessante bezienswaardigheden. U kunt een wandeltocht maken langs de verschillende Synagogen. De gotische Oude Synagoge (Staronová synagoga) uit de 13e eeuw is een van de oudste synagogen van Europa. De Maisel Synagoge is ingericht als museum over de geschiedenis van de joden in Bohemen en Moravië. De Pinkas Synagoge een gedenkplaats voor de ruim 77.000 Tsjechische Joden die zijn omgekomen tijdens de holocaust. Hun namen staan op de muren geschreven. Op de Joodse begraafplaats ernaast liggen vooraanstaande leden van de vroegere Joodse gemeenschap in Praag begraven. De meeste bezienswaardigheden vallen onder het Joods Museum: met één toegangskaartje kunt u bijna alle gebouwen bezichtigen, met uitzondering van de Oude Nieuwe Synagoge waarvoor u apart toegang moet betalen.

Petřínpark

Petřínpark

Petřínpark en Petříntoren

Het Petřínpark is een van de grotere stadsparken van Praag, gevestigd op de Petřínheuvel. Een opvallend bouwwerk in het park is de Petříntoren, een namaak-Eiffeltoren die overigens heel wat kleiner dan zijn ‘grote broer’ in Parijs. De toren is echter geplaatst boven op de 250m hoge Petřínheuvel waardoor de top even hoog is.
De Petříntoren kunt u beklimmen en het biedt een prachtig uitzicht over de stad. Bij helder weer is zelfs de Snezka te zien, de hoogste berg van Tsjechië op 150 kilometer van Praag! De meeste mensen nemen de kabelbaan vanaf de Ujezdstraat naar de top van de heuvel.

Openingstijden: dagelijks van 10:00 – 19:00

Mucha museum

Mucha museum

Mucha Museum

Alfons Mucha was een kunstenaar uit Moravië (nu Tsjechië) die wereldberoemd werd met zijn posters in art nouveau stijl. Het Mucha Museum geeft een overzicht van zijn leven en werk, met als hoogtepunt het affiche dat hij maakte voor het toneelstuk Gismonde. Van 1887 tot 1904 woonde en werkte Mucha in Parijs. Op 34-jarige leeftijd vestigde hij daar zijn faam met een aanplakbiljet voor het toneelstuk Gismonde, met de Franse actrice Sarah Bernhardt. De affiches van Mucha waren zo gewild, dat ze soms zelfs gewoon van straat werden geroofd. Zijn posters vormen Mucha’s bekendste werk, maar hij maakte ook decorstukken en illustraties voor advertenties. Verder ontwierp hij in 1918 postzegels voor de posterijen van de nieuwe staat Tsjecho-Slowakije. In 1911 maakte hij een muurschildering in het Stadhuis van Praag. In het Mucha Museum in Praag hangen zo’n honderd posters, waaronder natuurlijk de poster voor Gismonde. Verder ziet u er schetsen, tekeningen, boekillustraties en olieverfschilderijen.
Zijn studio in Parijs is nagebouwd, met originele meubels, familiefoto’s en foto’s van het atelier. Tot slot kunt u in het museum een half uur durende film bekijken over leven en werk van Alfons Mucha.

Meer informatie:

Openingstijden: Dagelijks van 10:00 – 18:00

Joods-museum

Joods museum

Joods Museum

Het Joods Museum is verdeeld over verschillende locaties in de Joodse wijk. Het oorspronkelijke doel van het Joodse Museum was het bewaren van waardevolle artefacten, afkomstig uit de Praagse synagogen die afgebroken waren tijdens de reconstructie van de Joodse Stad aan het begin van de 20e eeuw. Het museum werd gesloten op 15 maart 1939 door de Nazi’s. De Joodse wijk en de onderdelen van het museum zijn gelukkkig grotendeels bewaard gebleven tijdens de bezetting. De Nazi’s wilden de gebouwen en synagogen in deze wijk bewaren omdat ze later konden fungeren als museum over het uitgestorven Joodse ras.

Ook de meeste bezienswaardigheden van de Joodse wijk vallen onder het Joods Museum: met één toegangskaartje kunt u bijna alle gebouwen bezichtigen, met uitzondering van de Oude Nieuwe Synagoge waarvoor u apart toegang moet betalen.

Meer informatie:

Openingstijden: 09:00 – 18:00 (November t/m Maart tot 16:30)

Sint-Nicolaaskerk

Sint-Nicolaaskerk

De Sint-Nicolaaskerk

De Sint-Nicolaaskerk aan het Kleine Zijdeplein – niet te verwarren met die aan het Oude Stadsplein – is een van de mooiste voorbeelden van Praagse barok. Het interieur is fraai versierd. U ziet er onder meer het grootste fresco van Europa van 1500 m² groot.

Er zijn maar liefst drie Sint-Nicolaaskerken in Praag, maar de bekendste is de barokke Sint-Nicolaaskerk aan het Kleine Zijdeplein. Deze wordt vaak verward met de Sint-Nicolaaskerk aan het Oude Stadsplein. De bouw aan de kerk begon in 1703 en werd uitgevoerd door Kryštof en Kilián Ignác Dientzenhofer, vader en zoon. Zij waren de meesters van de barokarchitectuur. Beide leefden niet lang genoeg om hun levenswerk af te maken, dat werd gedaan door Kilián’s schoonzoon Anselmo Lurago. Hij bouwde de klokkentoren, die u overigens kunt beklimmen. De imposante koepel werd nog wel voltooid vlak voor Kilián’s dood.

Het interieur van de kerk is adembenemend mooi. Beelden en versieringen in marmer en goud, en schitterende fresco’s. Op het plafond schilderde Jan Lukáš Kracker een fresco over het leven van Sint Nicolaas. Hij was er zo’n acht jaar mee bezig. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat de schildering een oppervlakte beslaat van 1500 m²! Het is het grootste fresco van Europa. Op het plafond van de koepel heeft Franz Palko de Viering van de Heilige Drie-eenheid geschilderd. De akoestiek is perfect en dat wist Mozart ook al. De componist bespeelde het orgel tijdens zijn verblijf in Praag, in 1787. Boven dat orgel ziet u een fresco van de heilige Cecilia, de patrones van muziek. In de zomermaanden worden er geregeld orgelconcerten gegeven.

Meer informatie:

Openingstijden: 09:00 – 17:00 (in de wintermaanden tot 16:00)

Restaurant Kampa Park

Restaurant Kampa Park

Restaurant Kampa park

Heerlijk eten en genieten van een prachtig uitzicht, dat kan op het terras van Kampa Park. Het restaurant is favoriet bij de lokale bevolking en vele internationale beroemdheden, van Robbie Williams tot Sylvester Stallone. Of u nu wilt dineren in het hip gestylde restaurant, of knus langs de waterkant, deze keuze is geheel aan u! Wat hoe dan ook gegarandeerd is, zijn de lekkerste vis- en vleesgerechten en een keuze uit maar liefst 150 soorten wijn.

Informatie

Prijsklasse: Gemiddeld
Openingstijden: Dagelijks van 11:30 tot 01:00.
Geschikt voor groepen: Ja
Geschikt voor kinderen: Ja

Restaurant La Perle de Prague

La Perle de Prague

Restaurant La Perle de Prague

Op de 7e verdieping van Tančící dum (Het Dansende Huis) is het chique La Perle de Prague terug te vinden. Geniet van een excellente (Franse) lunch of diner met een werkelijk prachtig uitzicht over Praag, waaronder de St. Vitus Cathedraal en het paleis. Naast uitstekend eten heeft dit restaurant ook een uitgebreide wijnkaart.

Informatie

Prijsklasse: Gemiddeld / hoog
Openingstijden: Dagelijks van 19:00 tot 22:30
Geschikt voor groepen: Ja
Geschikt voor kinderen: Nee

Restaurant Kolkovna

Restaurant Kolkovna

Restaurant Kolkovna

Voor wie échte Tsjechische specialiteiten wil proeven, maar niet in een toeristisch restaurantje klem wil zitten tussen mede-vakantiegangers, is Kolkova de oplossing! Lendenbiefstuk in roomsaus, geroosterde eend, varkenskoteletjes of een typisch traditioneel gerecht als kalkoenvlees met Roquefortsaus en walnoten. Uiteraard vergezeld met een grote pul echte Tsjechische Pilsner! Tip: Reserveren!

Informatie

Prijsklasse: Gemiddeld
Openingstijden: Dagelijks 11:00 – 24:00
Geschikt voor groepen: Ja
Geschikt voor kinderen: Nee

Restaurant Aromi

Restaurant Aromi

Restaurant Aromi

Hoewel geen enkel restaurant in Praag een Michelin-ster heeft, is Aromi wel bekroond met een ‘Bib Gourmand’. Een Bib Gourmand staat voor een menu onder de €33,- met een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding en het Italiaanse restaurant Aromi is daar één van. Heerlijke Italiaanse specialiteiten en wijnen gegarandeerd!

Informatie

Prijsklasse: Laag / gemiddeld
Openingstijden: Dagelijks van 12:00 – 23:00
Geschikt voor groepen: Ja
Geschikt voor kinderen: Ja

markten in Praag

Markten in Praag

Markten

Er zijn verschillende markten in Praag . U kunt er van alles kopen, zoals groente, fruit, vis, bloemen, kleding etc. Tijdens Pasen en Kerst worden er speciale markten georganiseerd. Buitenmarkten zijn zeldzaam in Praag vanwege de koude winters. Havelska is de enige centrale versmarkt en verkoopt behalve groente, fruit, vlees en vis ook veel souvenirs. U kunt hier dagelijks terecht van 8:00 – 17:00 uur. Op zondagmorgen kunt u een bezoek brengen aan de markt in het Spartastadion in Praag 6, niet ver buiten het centrum. Hier wordt van alles verkocht: TV’s, merkkleding voor lage prijzen, sigaretten, drank en worst. Andere markten in Praag zijn: de markt bij de fontein, Karlovo námestí Market en de Praag markt.

Warenhuizen

In Tsjechië vindt u bekende nationale warenhuizen als Kotva en Tesco. Kotva is het grootste warenhuis van Praag. Het heeft zes verdiepingen en een garage met negen verdiepingen. U vindt hier kleding, cosmetica, een supermarkt, een reisbureau, een kinderspeelplaats etc. Tesco is het op één na grootste warenhuis. Oorspronkelijk heette het warenhuis Máj en het was de trots van de Communistische groothandelsindustrie. Niet lang na de revolutie werd de keten verkocht aan het Amerikaanse K-mart. K-mart verkocht het op haar beurt in 1996 aan Tesco. Het biedt een zeer volledig aanbod en de supermarkt op de benedenverdieping is zeer geliefd bij de Pragenaars.

winkelen in Praag

Winkelcentrum Palladium

Winkelcentrum Palladium

In het centrum van Praag, direct boven het metro station Namesti Republiky, vindt u een van de mooiste winkelcentra van Praag, het Palladium.
Het winkelcentrum heeft een ruim aanbod bestaande uit Tsjechische en internationale winkelketens, maar u vindt er ook veel eigentijdse en specialistische winkeltjes.

In totaal zijn er ruim 170 winkels en 30 restaurants en cafés in het te vinden. Dit maakt het Palladium tot de ultieme winkelplek in Praag. Het winkelcentrum heeft een bijzondere uitstraling omdat nieuwbouw en historische elementen mooi in elkaar overlopen. De oudste delen van het gebouw staan er al sinds 1900.